Nega kose

Svi mi volimo da nam kosa bude lepa i negovana, kako žene, tako i muškarci. U vezi sa tim postoje mnoga uverenja koja su ponekad tačna a vrlo često nas mogu dovesti u zabludu…

Jedna od činjenica  jeste da feniranje isušuje kosu. Fen izduvava vreo vazduh u vašu kosu, pa je tako isušuje i tako dolazi do pucanja krajeva. Ovo ne prija ni koži glave. Zato bi bilo dobro da nakon pranja kosu umotate u peškir, koji će upiti višak vode, a zatim je raščešljajte. Na taj način će još viška vode ispariti iz vaše kose i ona će donekle zadržati vlažnost.

Nega kose je veoma bitna, pogotovo ako je farbate. U tom slučaju, pokušajte da je uvijete ili stilizujete dok je još uvek vlažna, pa je tek onda prosušite fenom.

Jedan od uvreženih mitova je da  ukoliko kosu često skraćujete, ona će brže rasti. Nega kose skraćivanjem je svakako efikasna, ona će redovnim šišanjem ostati zdrava i sjajna, ali to neće uticati na koren kose niti rast. Isto je i ako je kosa suva; ako se uklone oštećeni krajevi, kosa će izgledati bolje i bujnije. Kosi i koži glave takože prija kada je povremeno skratite  na nekoliko centimetara, jer se tako i teme i sama kosa odmore, i mogu bolje da dišu.

Nije istina da boje za kosu i mini val baš uvek oštećuju kosu. Kvalitetne boje za kosu kojih danas ima svuda, sadrže mnoge sastojke koje ujedno hrane i neguju vašu kosu. Ako pratite uputstva i ukoliko koristite kvalitetene boje za kosu i kvalitetne hemikanije za mini val, kosa neće biti oštećena. Svakako je neophodno da se nakon farbanja i posle pranja koriste kvalitetni preparati za negu kose, da bi ona ostala elastična, jaka i sjajna. Vodite računa i koliko često koristite boje za kosu, i s vremena na vreme ih promenite, jer možete postati alergični na neki od sastojaka.

Ono na šta je neophodno obratiti pažnju je nega kose nakon upotrebe određenih lekova i medicinskih preparata: neki lekovi izazivaju opadanje kose. Opadanje kose može da izazove produžena upotreba antibiotika, antikoagulanata, antidepresiva , a kod nekih žena opadanje kose može izazvati i upotreba pilula za kontracepciju. Ukoliko dođe do nešto od navedenog, svakako da postoji mogućnost da vam lekar promeni terapiju, a što se pilula za kontracepciju tiče, možete odabrati one koje imaju manji procenat hormona. Nakon prestanka upotrebe lekova, kosa se sama može opraviti u roku od par meseci, ukoliko je pravilno negujete i ne koristite boje za kosu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: